ČAS ZASE

ČAS ZASE

Tečaj je namenjen spoznavanju umetniških tehnik in pristopov, ki nam omogočajo, da se ob vsakdanji rutini in hitenju ustavimo, umirimo, povežemo s seboj in likovno izrazimo svoje doživljanje sveta in sebe v svetu.

Taja Legat Lokar

Taja Legat Lokar

Termini


Opis programa

Novejša spoznanja nevroznanosti, zlasti nevroestetike, dokazujejo, da umetnost pozitivno vpliva na posameznikovo splošno dobro počutje, pomaga zmanjšati in obvladovati stres ter spodbuja delovanje kognitivnih funkcij. Sodobni načini življenja in nove tehnologije vplivajo na čedalje hitrejši ritem življenja, v katerem nam pogosto zmanjka časa za globoko umiritev, sprostitev in kontemplacijo. 

Filozof Alain de Botton v svoji znameniti knjigi Art as Therapy razlaga, da nas umetnost pomirja ali vznemirja, navdihuje in povezuje, da je praktična in najlepša pot do sebe, ker nam omogoča, da umirjeno raziščemo svoje misli in čustva. Kajti še preden smo znali govoriti, smo plesali, peli, packali, ... »Človekovo izražanje je namreč temelj umetniškega ustvarjanja.« Zato se čas in pozornost, ki ju namenjamo likovnemu izražanju, odražata v sproščenosti, občutku sreče in živosti.

Nekaj razlogov za vpis na tečaj:

  • 1. Najdemo svežino navdiha (Finding inspiration);
  • 2. Naučimo se nekaj novega (Casual education);
  • 3. Razvijamo ustvarjalno mišljenje (Creativity boost);
  • 4. Povezujemo se s svojim čutenjem in intuicijo (Relaxation);
  • 5. Izmenjujemo misli, asociacije in uvidov (Sparking discussion).

Pridružite se nam na uri in pol meditativnega ustvarjanja, igranja in komuniciranja z umetnostjo na čisto nov in drugačen način.

Tečaj bo potekal v prostorih Atelje Galerije, na Starem trgu 30 v Ljubljani. Atelje Galerija si pridružuje pravico do spremembe terminov in programov ali odpovedi.


Taja Legat Lokar

Kratka predstavitev umetnika

Rodila se je leta 1967 v znamenju device. Ker je želela postati scenografinja, je študirala arhitekturo in leta 1993 diplomirala pri prof. Gabrijelčiču. Po diplomi je sodelovala na več natečajih s področja krajinskega oblikovanja javnega prostora. Dodatno se je izobraževala na področju grafičnega oblikovanja in vizualnih komunikacij. Med letoma 1998 in 2011 je bila zaposlena kot skrbnica korporativne identitete in blagovnih znamk pri Zavarovalnici Triglav. V tem obdobju je vpisala podiplomski študij fotografije ter napisala več člankov o bivanjski kulturi in zanimivih prostorih.

Leta 2014 je soustanovila Fundacijo Art of imagination – za umetnost domišljije, ki povezuje arhitekturo in vizualno umetnost. Deluje na področju kuriranja in oblikovanja razstav. Ob tem se je posvetila raziskovanju (kolektivnega) nezavednega, ki nas nagovarja v slikah, simbolih, arhetipih, sanjah, imaginaciji, mitoloških zgodbah itd., in leta 2020 zaključila izkustveni specialistični študij The Secrets of Expressive Arts Therapy and Coaching. Razvija in poglablja lastno metodo izrazne umetnosti, ki jo poskuša približati ljudem na izkustvenih delavnicah Soul Space, Beyond Image in Internal Alchemy. Ker je umetnostna terapija pri nas razmeroma nova, jo poskuša uveljaviti tudi v galerijah, kot je že praksa v tujini.

Rada ima jogo (gong krija joge se je učila pri mojstru gonga Donu Conreauxu iz Kalifornije). Svoja občutenja in veselje do dela z rokami izraža v avtorskem oblikovanju nakita iz porcelana. Navdihuje jo popolnost narave, ples in transcendenca Duše.